Published On: joi, ian. 22nd, 2015

Ziua Unirii la Liceul Teoretic George Călinescu Constanţa

liceul george calinescuElevii Liceului Teoretic “George Călinescu” aniversează, joi, împlinirea a 156 de ani de la Mica Unire. Activitatea este organizată de catedra de istorie a școlii și se desfăşoară sub egida Societătii de Ştiinţe istorice din România și în colaborare cu Biblioteca Judeţeană “Ioan N. Roman”.

Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, numită Mica Unire, reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi al formării națiunii române.Unirea din 1859 a constituit o premisă pentru cucerirea independenței naționale și o etapă importantă pe calea formării statului unitar român, a cărui întregire a fost înfăptuită la 1918.

Ziua de 24 ianuarie readuce, an de an, în memoria colectivă a românilor imaginea lui Alexandru Ioan Cuza ca simbol al Unirii Principatelor. Personalitate marcantă a istoriei naţionale,a cărui domnie a reprezentat o nouă epocă în dezvoltarea istorică a românilor, fiind urmată de o serie de reforme ce au modelat structura modernă a tânărului stat.

Elevii pot conştientiza astfel că acest eveniment, rezultat al voinţei poporului român, reprezintă o etapă de importanţă majoră în procesul de constituire a statului naţional şi unul dintre cele mai însemnate evenimente din istoria României şi că personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii de la 1859, privită din această perspectivă, impune respectul şi recunoştinţa generaţiilor de azi pentru marile fapte ce au pus temeliile dezvoltării României moderne.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>